ChargePanel laddar för börsen

Marknaden för eldrivna fordon växer explosionsartat över hela världen och den kräver fler innovativa laddningslösningar. ChargePanel är ett svenskt företag vars molnbaserade mjukvaruplattform underlättar hanteringen av laddning för ägare av elbilar och laddstolpar. I december är börsintroduktion planerat för företaget på Nasdaq First North Growth Market.

Ett resultat av årets klimatkonferens COP26 är att minskning av fossilbränsle nu finns med på agendan. Utvecklingen mot fossilfria lösningar påskyndas av att ett flertal länder och regioner stöder tanken att på sikt helt förbjuda bensin- och dieseldrivna fordon.

Den förändringen har redan inletts och är starkt påverkad av pandemin. Under 2020  backade bilförsäljningen i den traditionella fordonsindustrin med 22 procent i Europa. Samtidigt dubblerades försäljningen av nya elbilar.

Eldrivna bilar förändrar sättet att tanka

Med elbilarnas snabba utveckling och utbredning kommer även beteendet kring hur man tänker och tankar sin bil snart att förändras.

– När du kör elbil är du inte längre beroende av att åka till en mack för att tanka utan du kan ladda den hemma, på jobbet eller vid en laddstolpe längs vägen, säger Jan Berggren, vd för ChargePanel.

En laddningslösning behöver måste därför även kunna hantera logistiken kring infrastrukturen med laddstolpar samt hur man lokaliserar dem. Med företagets egenutvecklade mobilapp kan elbilsförare lätt hitta närmaste laddstation via eRoaming. Laddningsprocessen redovisas i realtid och köparna erbjuds flera betalningsalternativ.

– Appen redovisar även hur mycket koldioxidutsläpp man har sparat jämfört med att köra med fossilbränsle, säger Jan Berggren.

Molnbaserad lösning för bilflottan

För företag och leasingföretag innebär administrationen av förmånsbilar och tjänstebilar ofta en hel del komplexitet. Hanteringen av bilflottan sköts av den företagslösning som ChargePanel har tagit fram för Fleet Management, även den molnbaserad, en så kallad SaaS-tjänst (Software as a Service).

– Med ChargePanel underlättas administrationen för alla på ett säkert och intelligent sätt samtidigt som den bidrar till en bättre miljö, säger Jan Berggren, vd för ChargePanel.

SaaS-plattformen bygger på en flexibel affärsmodell för B2B utan några begränsningar vad gäller volymer av anslutna ladduttag eller transaktioner i systemet.

–– Vi jobbar med en B2B-affärsmodell i vår SaaS-plattform, skalbarheten i plattformen innebär också att vi kan addera till mer serverkapacitet vid behov. Våra kunder uppskattar också alla de språkmöjligheter som medges i plattformen.

Egenutvecklad plattform positionerad för tillväxt

Med en egenutvecklad molnbaserad laddningslösning är ChargePanel väl positionerade för tillväxt, både i Sverige och internationellt, och marknaden de närmaste åren uppskattas till 36 miljarder euro.

HÄR KAN DU TA DEL AV CHARGEPANELS MEMORANDUM

Fram till 2030 beräknas Europa ha 40 miljoner eldrivna personbilar på vägarna. Då förbjuds försäljningen av nya bensin- och dieseldrivna bilar och skåpbilar i Storbritannien. Även Sverige, Danmark och Nederländerna vill nå sina nationella klimatmål med fossilfria lösningar till 2030. Norge siktar på ett förbud redan 2025 då elfordon redan nu utgör cirka 60 procent av den månatliga bilförsäljningen.

Flera av de stora biltillverkarna ställer nu snabbt om till eldrivna fordon. Både Ford och Volvo siktar på att bilförsäljningen till privatpersoner kommer att vara helt elektrisk till 2030.

Idag har ChargePanel kunder med verksamhet i flera länder så man är redo för expansionen och plattformen har redan stöd för i stort sett alla språk.

– Dessa kunder i utlandet kommer att vara en stor och viktig del i hur vi växer internationellt, säger Jan Berggren. 

ChargePanels börsintroduktion på Nasdaq First North Growth Market är beräknad till den 9 december 2021. Teckningsperioden pågår fram till den 30 november 2021.

LÄS MER OM CHARGEPANELS BÖRSINTRODUKTION HÄR